Duurzaam bouwen. Nul op de Meter. Hoe haalt de bouwer de energienormen.

Wordt je huis straks echt (bijna) energie neutraal neergezet bespaar je 1600 tot 2200 euro per jaar. Als je daar 20 jaar in zou wonen is dat..Maar daar gaat het natuurlijk niet om.

Per 1 juli 2018 worden we niet meer aangesloten op het gas. Maar hoe kook, douche en verwarm je je huis dan? Aannemers en bouwers van nieuwbouw passen nieuwe technieken toe: zo kunnen we electrisch gaan koken, of maken we gebruik van collectieve verwarmingsvoorzieningen. Hoe dan ook, je energie rekening gaat omlaag!

Bij bouwen van je droomhuis kom je de volgende termen tegen.

Passief bouwen, EPC=0, NOM, en BENG. 

Passief bouwen betekent dat de woning niet actief hoeft te worden bij verwarmd (zo goed is deze dan geisoleerd). Beleidsmatig en in het aannemingscontract wordt dat vastgelegd door een belofte een EPC van 0 op te leveren. NOM betekent Nul Op (de) Meter: over een jaar genomen levert de woning net zoveel energie op als dat het gebruikt heeft. De uitstoot is dan CO2 neutraal. Daar gaat het natuurlijk om.

BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw: Dit zijn niet definitieve, wettelijke eisen die in 2020 gerealiseerd moeten worden. De BENG zal in 2020 naar verwachting de ECP norm gaan vervangen.  Lees hier meer over op de RVO site

Wat betekent dit voor de bouw van je droomhuis

Per 2015 geldt voor woningen een ECP van 0,4. Met andere woorden: 40% van wat je aan energie in je huis stopt, mag vervliegen.

Als je een huis laat bouwen kan de bouwer of aannemer de normen op verschillende manieren bereiken. Vrijwel alle bouwers passen goede isolatie, dubbel glas (HR++), lage temperatuursvloerverwarming. Een gebalanceerd ventilatiesysteem bestaat uit ventilatieroosters in de kozijnen en een ventilatiepomp. De rest wordt opgelost door plaatsen van een aantal zonne panelen (totdat de norm gered is).  Dat de ECP norm gehaald wordt, wordt in theorie vastgesteld door een officiele (externe) ECP berekenaar die de aannemer inschakelt, en is dus vooral een papieren rekensom, die wordt ingediend bij de gemeente.

Andere alternatieven

Sommige bouwes bouwen luchtdicht en doormiddel van een (aard) warmte pomp wordt het huis (bij) verwarmd. Deze warmte pompen zijn vaak duur, en mensen verschillen van mening over het gebrek aan ventilatie. Aan de andere kant: waarom al die moeite stoppen in het isoleren van je huis, terwijl je bij een ventilatiesysteem weer gaten moet maken in je muren kozijnen?

De zonneboiler kan worden toegepast: net als in warme landen wordt water op het dak verwarmd door de zon.

Daarnaast zijn er verschillende vormen van warmte pompen: Lucht-Water, Lucht-Lucht of Hybride warmte pompen: zij onttrekken warmte uit de lucht of water, die gebruikt wordt voor

Waar gaat het naar toe? 

Gas wordt niet meer aangesloten bij nieuwbouw per 1 juli 2018.

Grofweg zijn de alternatieven dan: aansluiten op een energie of warmte netwerk, aansluiten op groen gas (verander niets, alleen je gas wordt 2 keer zo duur), of alles wordt electrisch: koken op inductie en warmtepomp bijvoorbeeld, in combinatie met veel zonnepanelen.

Bouwers en overheid werken toe naar 2020. Dan zal naar verwachting de EPC worden vervangen door de BENG: voor woningen wordt bijvoorbeeld gekeken of 25% fossiel (oud) energie verbruik haalbaar is. Weten we dus niet. Maar stel dat dat zo is, dan zul je als consument waarschijnlijk hetzelfde ervaren: de bouwer heeft een aantal technieken op zak, die de norm zal halen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.