Eindelijk! Bouwen!

Het bouwproces is prachtig om mee te maken. Als de aannemer het toestaat, ga dan regelmatig even kijken. Bemoei je niet teveel maar houd de afspraken die in de aanneemingsovereenkomst staan goed in de gaten: wordt er tijdens het metselen de spauwmuur isolatie niet vergeten? Of valt iets anders je op: vraag daar dan naar bij je aannemer.

De totale bouw kan binnen 8 weken. Bij een snelle prefab bouwer.

Van heipaal tot dak

Allereerst wordt de grond klaargemaakt voor de bouw. Worden de piket paaltjes geslagen. Er wordt geheid en het bouwvlak wordt uitgegraven. Daarna komen ze de fundering-rand zetten. Leggen ze de betonplaten voor de benedenvloer.  Direct worden de aansluitingen en regenwaterpijpen klaargelegd. Die komen straks onder de grond te zitten. Dan zetten ze de binnenwanden. Vaak van gasbetonblokken of prefab: voorbereid in de fabriek. De bovenverdieping en het dak.

Bij hout skelet prefab kan het zetten van de wanden, vloeren en dak binnen 1 (lange) dag.

bron foto: prefab-biddinghuizen

Dan worden de kozijnen er in gehangen, de voordeur maakt het geheel “wind en water dicht” (officieel het eerste moment waarop je je aanvraag nutsvoorzieningen mag doen) en komt de metselaar. Deze zet er steigers omheen, en plaatst de muur, een paar cm van de binnenwanden vandaan, voor de spouw. Daarna worden de pannen op het dak gelegd. Metselen kan in 1 of 2 dagen. Pannen leggen ook. Daarna wordt de goot aan het huis gehangen.

De afbouw

En dan begint de afbouw: gevoelsmatig gaat dit veel langzamer. Dat komt omdat er heel veel kleinere dingen moeten gebeuren, de grote resultaten zijn eigenlijk al geboekt.

De electricien komt leidingen leggen. Net zoals de loodgieter (voor gas en water). Zij maken de aansluitingen vanaf de meterkast naar de stopcontacten en de plaats waar de kranen komen. De vloerverwarmingsbuizen worden over de betonplaten gelegd als een slang zodat daar later het warme water doorheen kan lopen.

Daarna worden de vloeren vaak afgestort met een cement dekvloer: er staat een grote cementmenger voor het huis en met een grote buis storten ze beton. Deze vloer vlakken ze af: zo ontstaat een vlakke vloer waar je later je eigen parket, laminaat of tegels, op kunt leggen. De kasten voor de stopcontacten worden gemaakt. Daar waar gaten en draden zaten, worden stopcontacten geplaatst.

Na sleutelklaar opleveren. De eind afwerking

Het huis is nu “sleutelklaar” (afhankelijk van wat er in de aannemingsovereenkomst staat). Daarna kun je in eigen beheer de badkamer laten doen: betegelen, wasbakken en  kranen installeren, de WC’s en de keuken. Over het algemeen laat je eerst de muren witten of stuccen, dan de vloer doen, en dan pas de keuken.

Stuk zelf doen of in eigen beheer

De meeste mensen laten alles doen. De eindafwerking doen sommige mensen zelf, voor de afbouw kun je vakmannen zoeken waardoor je wellicht je kosten iets kunt drukken. Zo doet een aannemer het over het algemeen ook: hij schakelt soms een ZZP electicien of loodgieter in. Over het algemeen kun je het beste beter goed onderhandelen voordat je een aannemings overeenkomst aangaat. Dus liever een paar procent eraf, en alles in één hand houden.

Lees meer over de lessen en aandachtspunten tijdens de bouw

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.