Wat kost het bouwen van een huis

Hoe voorspel je de kosten van het laten bouwen van je nieuwe huis

Wat kost het bouwen van een huis echt. Hoe kun je dat voorspellen, berekenen, begroten? Hoe budgetteer je de kosten van het bouwen van een huis? Hoe voorspel je reëel wat je huis je gaat echt gaat kosten?

Een handige tool om de kosten van het bouwen van je huis te voorspellen: de budgetteer tool

In dit excel document in google docs een voorbeeld van een kloppende begroting voor een huis met grondprijs van 250.000, bouwkosten 200.000 en alle bijkomende kosten tot aan verhuizing. Gebaseerd op meerder ervaringen moet dit kloppen. De kostenposten kloppen dus, de inhoud van de posten bepaal je zelf.

De bouwkosten budgetteer tool, klik hier: de bouw zelf je droomhuis budgetteer tool

Hoe werkt de tool? Sla een kopie op voor eigen gebruik en vul de niet vetgedrukte invulvelden aan, voor je eigen persoonlijke situatie, en zie wat er uit komt…

Toelichting op de budgetteer (begrotingstool) “wat kost het bouwen van een huis”.

Heb je de Excel voor jezelf opgeslagen? Daar gaan we. Laten we de stappen die je neemt in de tijd, de volgorde van onze begroting maken.

Kosten aankoop grond

Allereerst koop je de grond. Dan gaat de hypotheek lopen, en beginnen de rentekosten. Houd deze periode dus zo dicht mogelijk op start bouw. We hebben een fictief bedrag voor je neergezet. Pas deze, net zoals alle andere bedragen in de Excel, aan naar jouw te verwachten prijs voor de grond.

Notaris kosten overdracht bouwgrond (kavel)

De verkoop en aankoop van de grond lijkt op de verkoop van een huis: je ziet de verkopende partij eventueel en al dan niet begeleid door makelaars ga je bij de notaris langs, en de notaris (en makelaar) kosten geld. Deze kosten zijn voor jou (vaak onder k.k. kosten koper) of voor de verkoper (v.o.n). We hebben een bedrag dat redelijk is voor de verkoop prijs van de grond opgenomen. Pas deze aan voor jouw te verwachten overdracht en notaris kosten.

Lege kosten aanvraag bouwvergunning (Omgevingsvergunning)

De voorbeeld gemeente die we hier hanteren, rekent voor een aanvraag omgevingsvergunning een vaste fee, met daarop een variabele toeslag van 2,1% van de bouwkosten van het huis voor de lege (aanvraagskosten). We rekenden (fictief dus) met 200.000 euro bouwkosten, maar pas jij je bedrag aan voor jouw verwachte bouwkosten van het huis. Weet je nog niet wat je huis zal gaan kosten? Laat dan tijdelijk de bedragen staan of pas ze alvast naar eigen inschatting aan. Bouwleges.nl berekent ze heel handig voor je.

De site van je gemeente en omgevingsloket.nl kan je meer informatie over omgevingsvergunningen geven. (Via omgevingsloket wordt uiteindelijk ook de vergunning aangevraagd, overigens).

Wat kosten de aansluitingen nutsvoorzieningen en media?

Elektriciteit, Gas, Warmte, Water, Riool en Media/Communicatie. Dat zijn ze. Bij nieuwbouw mag tegenwoordig geen gas meer worden aangesloten per half 2018. Maar Mijn aansluiting.nl geeft je goede informatie voor een begroting. Het artikel op onze website dat over de aansluitingen gaat, geeft je alvast een inkijkje in hoe het in zijn werk gaat. De link staat hier onder. Ook interessant is het om je te verdiepen in hoe je zelf energie op kunt wekken en aan kunt bieden aan anderen. Zowel ENGIE als Powerpeers zijn aanbieders van energie waar je veel kunt besparen, en waar je energie goed is voor de toekomst.

Bel met gemeente en leveranciers

Zorg dat je de kosten tijdig écht zeker weet: bel met gemeente en de leveranciers of er geen gekke dingen zijn in jouw straat..een boom waar ze onderdoor moeten graven of een wettelijke eis die verplicht dat er een toezichthouder bij moet staan.. Beter maar dat jij goed weet wat het écht kost. Vraag zo nodig aan je aannemer eens of hij de juiste vragen aan de gemeente wil stellen.

Kosten voorspellen is vooruit kijken

Begroten is vooruitzien, lees daarom in een vroeg stadium al over de kosten posten die je mogelijk tegen kunt komen. In de artikelen hieronder krijg je alvast een beeld over hoe onderstaande stappen zullen gaan.

Vraag hier meer informatie aan bij aannemers en bouwers.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.