De kostenposten van een huis, op hoofdlijnen.

Wat kost het bouwen van een huis?

Wat kost het bouwen van een huis? Een prefab villa kun je laten bouwen vanaf ongeveer 200.000 euro (deels caso, 90m2, lage goot, puntdak). Houd je de bouwkavels klein, dan vallen de kosten voor de grondprijs mee. Vergunningen kosten (leges) kun je inzien op de website van je gemeente en op bouwleges.nl Overige kosten kunnen zitten in de aansluitingen van de nutsvoorzieningen (als het niet al geregeld is door de verkoper).

Huis bouwen: vanaf 200.000 euro. 

Wat kost het bouwen van een huis: de bouwgrond of kavel

Bouwgrond bepaalt voor een groot gedeelte de kosten van het bouwen van een huis. Vaak worden bouwkavels aangeboden met een oppervlakte van minimaal 1000m2 waardoor de grond alsnog duur wordt. De grondprijs in Nederland verschilt nogal: in de landelijke gebieden vanaf ongeveer 150 euro per m2. In de Randstedelijke gebieden al meer dan 650 euro per m2. De truuk is dus een kleine maar redelijke kavel te vinden om de bouwkosten optimaal te houden.

Maar wat is een reeele oppervlakte? Voor de beeldvorming: In een randstedelijke nieuwbouw wijk worden vrijstaande of 2 onder een kap villa’s op stukken grond van 250m2 a 300m2 gebouwd. Meest aangeboden villa kavels om zelf je droomhuis op te bouwen, zijn 1000m2 groot. Voor een villa van ongeveer 100m2, met grote garage of aanbouw is 500m2 al ruim! Meer dan 500m2 is natuurlijk prettig, maar resulteert vaak in de praktijk vooral tot extra werk in de tuin.

Wat kost het bouwen van een huis: kosten nutsvoorzieningen

Reken voor Gas Water Licht ongeveer 1000 euro per aansluiting. Riool aansluitingen kunnen oplopen tot 15.000 euro of meer (meestal niet: is het gewoon de pijp op de hoofdpijp aansluiten), maar ook een dam of brug over een sloot kunnen je op kosten jagen. Meestal zitten deze aansluitingen er al en zijn de rioolkosten laag. Vroeg bellen met de gemeente en je weet t.

Wat kost het bouwen van een huis: Kosten bouwvergunningen

De bouwvergunning of omgevingsvergunning is vaak een fixed fee in combinatie met een percentage van de bouwkosten. Grofweg 1500 tot 2200 euro.

Wat kost het bouwen van een huis: Bereken zelf

Tool: bouwkosten berekenaar.

Vind hier makkelijk een aannemer of bouwer vraag brochures aan of als je wat verder bent: offertes.

Lees hier meer over grondprijzen in Nederland

Vind hier makkelijk bouwgrond

Lees hier meer over de kosten van de gemeentelijke aansluitingen