Besluiten, contracten en vergunningen
Na een terdege oriëntatie en veel zelf rekenen, ga je pas over tot besluiten. Doe dit zorgvuldig. Heb je eenmaal een contract getekend, zit je er aan vast en is er vaak weinig te veranderen. Je sluit contracten af voor de bouw van je huis, de aankoop van de grond, met de gemeente, en met de bank voor je hypotheek. Niet heel lastig maar wel tijdig doen: aansluitingen gas water licht en media aanvragen.
De afspraken met de aannemer en aannemingsovereenkomst
Voor de bouw van je huis, sluit je een aannemersovereenkomst. Daarin leg je vast wat de afspraken zijn met je aannemer. Let op de detaillering van het contract: hoe gedetailleerder hoe beter, voorkom stelposten, en kies zelf hoe belangrijk je de bouwverzekeringen vindt.
Lees meer over de aannemingsovereenkomst.
De aankoop van bouwgrond
De daadwerkelijke aankoop van de grond wordt vastgelegd in een verkoop contract, begeleid door een makelaar en notaris. Dit verschilt niet veel van het kopen van een huis. Wel slim zijn met de timing van overdracht van de grond: je kunt bijvoorbeeld laten opnemen dat de overdracht pas later plaats zal vinden. Idealiter doe je dat net voor dat het huis gebouwd gaat worden. Is de grond eerder in je bezit, dan zul je alvast de hypotheek moeten gaan betalen. Dat is zonde.
Lees meer over de aankoop van grond.
De hypotheek offerte: het contract met je bank
De bank verwacht voor de financieringsofferte (hypotheek) dat je eerst de contracten hebt met de aannemer en de aankoop van grond, alvorens ze een financiering op kunnen maken: zij willen zeker zijn dat de genoemde bedragen serieus zijn, en geen fantasie. Voor een gedeelte draag je zelf de cijfers aan: bedenk hoeveel je voor keuken, badkamer en tuin bijvoorbeeld nodig zult hebben. Je kunt vragen of de offerte een tijdje geldig mag zijn (een aantal maanden), zodat je in de tussentijd nog ruimte hebt om dingen te regelen. Het is zo ie zo slim om dit te doen omdat als de rente daalt, je die daling krijgt. Mocht de rente in die maanden stijgen, dan handhaven ze de lage rente. Teken je de offerte, dan heb je het contract met de bank gesloten.
Gemeente: de bouw of omgevingvergunning
Bij de gemeenten kun je terecht op hun website om te zien hoe het verkrijgen van vergunningen geregeld is, en wat de kosten zijn. De belangrijkste vergunning is de bouwvergunning: de omgevingsvergunning. Over het algemeen dient de aannemer de bouwvergunning voor je in, en is hij in staat het ruimtelijke “uitwerkingsplan” te lezen en te begrijpen. Er is, los van meningen van welstand, over het algemeen geen reden tot zorg: het vergunning traject mag maximaal 8 weken duren en als je binnen het beleidskader van het uitwerkingsplan blijft, keurt de gemeente goed. Door je te houden aan dit beleid hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken over bezwaren van bijvoorbeeld buren. Wil je gebruik maken van een oprit moet je hier ook een omgevingsvergunning voor aanvragen.
Aansluitingen en contracten Nutsaanbieders (ookwel aansluitingen energie, gas water licht en media; internet tv en bellen)
Tijdens de bouw zal er stroom nodig zijn. Dit kan door het aanvragen van een bouwvoorziening (soms vraagt de aannemer dit aan). Je kunt natuurlijk ook direct al voor de bouw vragen of de stroom leverancier de aansluitingen alvast wil aanleggen. Je moet dit uiteindelijk toch doen.
Lees meer over de contracten met nutsvoorzieningen
Waar op letten bij de offerte van de bouwer (de aannemingsovereenkomst)
Één reactie Voeg uw reactie toe