Aandachtspunten bij de offerte van de bouwer (de aannemingsovereenkomst)
Teken niets voordat het naar je zin is
Goede offertes zijn een heldere niet mis te verstane reeks van afspraken. Een particulier of consument moet goed worden voorgelicht over wat hij krijgt. Vage afspraken heeft niemand wat aan dus zorg dat het komt te staan zoals je het begrijpt. Eventueel kun je je aannemingsovereenkomst laten controleren door bijvoorbeeld eigen huis. Voor leden, kost rond de 160 euro.
Maar wat doe je als de bouwer, na alle controles, weigert zijn contract aan te passen? Als je zelf vindt dat je niet doorslaat in specifieke eisen, kun je de bouwer wijzen dat hij dit verplicht is aan particulieren. Het kan geen kwaad meteen te laten vallen dat je anders een andere bouwer overweegt.
Wil je wel met de bouwer door, is het een klein dingetje, bijvoorbeeld dan helpt het altijd om eenzijdig op de mail te zetten hoe je het begrepen hebt.
Let goed op..
Een zo goed mogelijke tekening van het huis. Idealiter met hoogte en aantal stopcontacten, lichtpunten, de oplevertermijn, het bedrag en hoe de betaling zal geschieden (achteraf of in termijnen), hoe regel je een eventueel geschil. Meer hierover lees je op de site van Vereniging Eigen huis. Wij vinden het belangrijk je wat praktische tips mee te geven. Overweeg natuurlijk zelf wat je hiervan belangrijk vindt.
Let goed op het aantal stopcontacten en aansluitingen: is van te voren duidelijk waar deze komen te zitten? En sluit dit dan ook aan op de plek waar jij je keuken of tv wilt hebben?
Wordt de zoldervloer ook geluidsdicht opgeleverd? (hoe wordt deze geisoleerd?)
Extra’s: verkoop prijs = retourprijs.. Stel je koopt een extra isolatie pakket a 5000 euro ex BTW, of een extra zolderraam. En de bouwer vergeet dat. Er kan altijd iets verkeerd lopen. Dan helpt het om vast te leggen dat je dan ook dit betaalde bedrag terug krijgt, en niet een kleiner bedrag (omdat de aannemer alleen maar in staat moet worden gesteld zijn fout te herstellen, en kon hij dat tegen een kleiner bedrag..) Het kan veel discussie voorkomen om een afspraak op te nemen.
Hoe worden eventuele fouten bij oplevering hersteld? Leg dat vast. Je kunt wel met een bouwkundige of zelf door het huis mogen lopen om de bouw te controleren voor de oplever datum, maar als de aannemer het daarbij laat..Het helpt om vast te hebben gelegd dat de bouwer verplicht is de opleverpunten aan te passen.
Lees de algemene voorwaarden! Voor een keer in je leven helpt het om bij dit soort bedragen deze voorwaarden even door te spitten en vragen aan de aannemer te stellen.
Badkamer en sanitair. Vaak wordt er een standaard badkamer en toilet aan je aangeboden, waarbij het maar de vraag is of dat bij jullie wensen past. Pas later zul je naar verplichte samenwerkingspartijen worden gestuurd om je tegels, bad kranen etc. echt uit te zoeken. Dit kan tot meerprijzen leiden. Een standaard bad van 300 euro wordt er toch een van 1500…Het standaard tegeltje is toch niet mooi. De betegeling tot 1,50m wil je toch liever tot aan het plafond. Kans is natuurlijk aanwezig dat je standaard prima en mooi vindt. Dan is er geen probleem en kan standaard zeker prijs-interessant zijn. Probeer van te voren (dus voor je tekent) al alles te hebben uitgezocht, en kijk dan wat het echt kost. Of neem het pakket niet. Ontvang korting, en zoek zelf later iemand die tegelt, aansluit en zoek zelf je mooie kraan of douchekop uit. Dit is wederom persoonlijk maar wel iets om vooraf over na te denken.
Verzekeringen tijdens de bouw. Vaak wordt er een verzekering gesloten om zeker te zijn dat je huis wordt afgebouwd mocht de aannemer failliet gaan. Let op wie die verzekeringen betaald (vaak betaal jij die namelijk gewoon).
Bouwstroom en toegang tot de bouwplaats. Wie regelt en betaalt dat. Tijdens de bouw hebben ze stroom (eventueel water) of zelfs krachtstroom nodig. Haal je die bij de buren vandaan of zitten er al nutsvoorzieningen op je kavel? Toegang tot de bouwplaats. Een rijplaat kost huur 10 euro per maand..Hoeveel rijplaten heb je nodig voor de kraan..Heb het er vooraf over met de bouwer en snap hoe dit geregeld gaat zijn.
Check dat en hoe de EPC norm wordt gehaald.
Wie doet en betaalt de aanvraag bouwvergunning? Over het algemeen doet de aannemer dat voor je, maar op welk moment doet hij dat? Een gemeente doet, afhankelijk van welstand, 8 weken over de aanvraag omgevingsvergunning (bouwvergunning). pas daarna mag de bouwer gaan bouwen. Doet de aannemer dat straks tijdig?
Nutsvoorzieningen
Wie doet en betaalt de nuts voorzieningen en gebeurt dat tijdig? Dit mag vanaf “winddicht”, en leveranciers doen er lang over..De aannemer kan dit voor je doen, maar jij bent verantwoordelijk. Laat hem niet tot het laatste moment wachten. Een bouwer veracht van jou dat jij geregeld hebt dat de aansluitingen er gewoon zitten: aanknopen en klaar, de rioolpijp op de rioolpijp zetten.
Bel dus ruim vooraf met de gemeente over de aansluitingen: tot waar vinden zij dat hun verantwoordelijkheid eindigt, zit er aansluiting tot persrioool of vinden zij dat jij die kosten van een perspomp moet dragen.. Is op de plek waar jij de uitricht verwacht, ook al omgevingsvergunning verleend? En als er bomen gekapt moeten worden: zijn deze vergunningsplichtig. Spreek er over met je aannemer, en zorg dat je de acties die jij zelf moet nemen tijdig kent.
Ex de BTW..oeps. Je hebt altijd over bedragen gesproken. Maar nu blijkt dat de aannemer altijd ex, en jij in de BTW hebt gedacht.. Dat maakt het totaalbedrag een stuk hoger. Spreek vroeg af waar je het over hebt: incl de BTW voorkomt voor jou verrassingen.
Voorkom Stelposten en Meerwerk!
Een aannemer is vooraf prima in staat om een goede inschatting te maken van wat iets kost. En als deze jou graag als klant wil, heeft hij de moeite een specifieke kosteninschatting te maken, er graag voor over. Sommige bouwers (de meesten natuurlijk niet!) leven echter van meerwerk en voegen daarom graag wat stelposten toe in hun offerte.
Stelposten zijn nader te bepalen kosten (soms in combinatie met een minimum bedrag), die je dus niet vooraf al weet. Bijvoorbeeld “stelpost gevelsteen, 250 euro ex BTW per 1000”. Als leek heb je vooraf natuurlijk geen idee wat de kosten voor een steen zullen zijn. Pas als je de stenen showroom in stapt zie je dat stenen die je echt leuk vindt, vaak 100 euro duurder zijn. En dan gaat het hard: een huis heeft heel erg veel stenen..
Belangrijke Note: Aannemers en bouwers willen het goed doen: een goede reputatie en een goede relatie. Vaak leidt onbedoelde miscommunicatie tot vervelende misverstanden, en was t niet de intentie. Reden te meer om elkaar zo goed mogelijk, en voor het tekenen, te begrijpen.
Op de site van Vereniging Eigen Huis lees je meer over de aannemingsovereenkomst.
Aannemingsovereenkomst laten controleren door Vereniging Eigen Huis
Modelovereenkomsten Bouwgarant
DISCLAIMER: teksten zijn bedoeld om aandachtspunten mee te geven aan de lezer en kunnen nimmer als enige vorm van advies worden gezien. wij zijn bloggers, geen juristen of professionals.
3 reacties
Reacties zijn gesloten.