Kopen van bouwgrond: kiezen, bieden en onderhandelen

Stappen die je neemt bij het kopen van een kavel

Na een terdege orientatie op bouwgrond, is het tijd voor een spannende stap. Je gaat voor het eerst bieden op een kavel en wellicht kopen. In dit artikel hoe je je voorbereid, hoe je een bod kunt doen en hoe de makelaar en notaris uiteindelijk de koop contractueel vastleggen.

Voorbereiding kopen van een kavel of bouwgrond

Onderzoek alles vooraf, dat je redelijkerwijs kunt weten:

  1. Bel naar de gemeente en vraag hoe de aansluitingen nutsvoorzieningen zijn geregeld: wat moet jij betalen en wat doen zij?
  2. Is er een schoongrondverklaring en zijn alle onderzoeken gedaan?
  3. Vraag bestemmingsplan (soms onderdeel van een kavelpassport) op: bij verkopende partij, gemeente of op ruimtelijkeplannen.nl
  4. Is er bouwbestemming verleend (vaak geel vlak op besemmingsplankaart)?
  5. Wat voor een huis mag je op de kavel zetten? Goot hoogte 3 meter of dubbellaags 6 meter? Nokhoogte?
  6. Hoe ziet het bouwvlak er uit (vaak stippellijn op bestemmingsplankaart)? Hoe komt het huis straks op de kavel te staan? (zit tuin op zuiden/zuidwest?) Wat is de breedte van het toekomstige huis, wat is de diepte?
  7. Hoe ver moet je vanaf de rooilijn blijven (afstand vanaf de straat, aan de voorkant)
  8. Hoe ver moet je vanaf buren blijven
  9. Is er een welstandseis of mag je alles bouwen wat je wilt (welstandsvrij)
  10. Hoe ver ligt de bouwgrond boven of onder het straatpeil (uiteindelijk moet het op straatpeil worden gebouwd en grond worden aangevoerd of afgevoerd en dat kost geld)

Bieden op een bouwkavel of bouwgrond

  1. Overweeg een aankoopmakelaar in te schakelen.
  2. Bepaal je bied-strategie op de kavel. Welke prijs ga je noemen om de grond aan te kopen. Heb je tijd (neem die!), zou je “framing” kunnen overwegen (bewust te laag beginnen zodat dat lage bedrag in het hoofd van de verkoper blijf hangen (frame)). Je begint met uit te stralen dat je erg serieus geinteresseerd bent, en loopt weg met het noemen van een uitermate laag bedrag. Woordkeuze is erg belangrijk, behoud openheid en herhaal een paar keer. “Ach jammer, nee wij zochten eigenlijk iets meer richting de 150.000 euro”. Het doel van deze strategie is dat de verkoper zich blijft herinneren dat jij van heel erg laag komt..Na een paar weken bel je weer eens op, benoemt het lage bedrag nog eens, en doe er iets bij. Ga dan snel naar een redelijk bedrag. Bijvoorbeeld 210.000 euro. Mensen kunnen er namelijk niet zo veel aan doen, dat ze in hun hoofd onthouden dat je van veel lager komt.. Een anderen strategie kan zijn: Direct een eindbod doen. Take it or leave it is hier de strategie. Bepaal wat de grond jou waard is, en breng dit direct als eindbod uit.  Het betekent dat je vasthoudend moet zijn. Onderbouw met argumenten je bod en hoe je op die prijs voor de grond bent gekomen. Dan noem je het bedrag.
  3. Het uitbrengen van het bod op de bouwgrond: Noem het nooit een bod. Bel de verkopend makelaar of verkopende partij. Zorg dat er iemand bij is die je kan horen. Vertel dat je overweegt een prijs te noemen onder alle vrijblijvendheid en nader te bepalen ontbindende voorwaarden, en dat je nog niet alle stukken hebt. Zeg dat je het bedoelt als een reden om verder over te praten. Noem het bedrag, noem het bij voorkeur geen bod. “Zou u bij de verkoper kunnen navragen of hij verder zou willen praten over een prijs van…, uiteraard onder alle voorbehoud en vrijblijvend?” Zoiets. Loopt het niet direct zoals je wilt, wijk dan niet in dit eerste gesprek af van je strategie. Maar bedank. Zeg dat je t jammer vind en hang op. Denk daarna bewust na over je volgende stap, neem er de tijd voor.
  4.  Lijk je er qua prijs uit te komen, zoek dan hulp bij Contact Vereniging Eigen Huis, of een aankoopmakelaar en laat deze de afspraken in jouw belang op de mail zetten. Doe dit snel vóórdat de verkopend makelaar met zijn voorlopig contract komt, zodat je vroeg een dossier of basis hebt van afspraken zoals jij ze ooit hebt begrepen.
  5. De (verkoop) makelaar maakt vervolgens het voorlopig koopcontract op. Zorg dat er geen afspraak op staat die vaag is, of voor jou onduidelijk. Vaak veel getikketak per e-mail. Laat je contract checken door eigen huis. Of jouw makelaar.  Teken niéts voordat het naar je zin is en je het verkoop contract van de kavel, jouw stukje bouwgrond, begrijpt. De afspraken moeten zo helder mogelijk zijn. Lukt dit niet zo goed of gemakkelijk, laat dan doorschemeren dat je vooraf de notaris er even naar wilt laten kijken (dit kost je geld, maar een notaris moet uiteindelijk ook het contract op helderheid controleren).
  6. Je tekent uiteindelijk bij de notaris

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.