Orienteren op bouwgrond en kavels

Orientatie op kavels en bouwgrond

Bellen naar aanbieders van kavels en bouwgrond is erg leerzaam. De ene kavel is de andere niet. Wat is bouwgrond precies? Wat houdt bouwrijp precies in? Of bouwklaar opgeleverd? Niets om bang voor te zijn, maar een beetje specifiek doorvragen kan helpen. Vraag de aanbieder van de grond (zoals een makelaar, projectontwikkelaar of gemeente) eens goed door.

In dit artikel tips om de juiste informatie bij de aankoop van bouwgrond te krijgen. Zodat je je snel ter dege kunt orienteren.

Leid in dat je breed aan het orienteren bent, veel alternatieven ziet, dit toevallig tegen kwam. Begin breed, word daarna specifieker.

Een paar voorbeeld vragen om meer informatie te krijgen over een bouwkavel of bouwgrond.

“Kunt u iets over de historie en reden van verkoop vertellen?”

“Wat mag er op gebouwd worden?” (indien ontwijkend: “Stel dat ik er een huis van 7×12 meter neer wil zetten, mag dat dan?”)

“Is het nu zo dat het straks een kwestie van het indienen van de omgevings (bouw) vergunning zal zijn, en dat we acht weken later zouden kunnen beginnen met bouwen?”

“Wat is er volgens het bestemmingsplan mogelijk?”

Hoe groot is het bouwvlak waarop gebouwd mag worden?”  “Wat is de afstand tot de rooilijn?” “Welk gedeelte moet er vrij blijven?” (bijvoorbeeld 3 meter van de buren vandaan). “Wat is de goothoogte en wat is de nokhoogte?” “Is het welstandsvrij?”

“Kunt u mij het bestemmingplan toe sturen?”

“Zijn er al meer geinteresseerden geweest” (en eventueel: “Waarom zijn deze afgehaakt?”)

“Is de grond bouwrijp? Dat wil zeggen: is de grond schoon van bomen en oude bouwwerken, zijn de nutsvoorzieningen tot en met de kavel aangebracht en kunnen deze zo worden aangesloten, en is de kavel toegankelijk voor bouwverkeer?”

“Eigenlijk kijken we naar kavels die grofweg een 20.000 euro (of noem iets anders) minder kosten. Is dit reden om niet verder te praten?”

Wat is eigenlijk de ruimte die er in de prijs zit? Wil de verkoper het bijvoorbeeld niet vrij op naam verkopen?” 

Die laatste 2 vragen kun je altijd een beetje prikkelend stellen. Kijken wat er gaat gebeuren. Je weet nooit.

Bedank en sluit netjes af. Doe verder geen toezeggingen, maar zeg dat je het in de overwegingen meeneemt, nog aan het oriënteren bent, het zal bespreken thuis en dat jullie nog na zullen denken.

Maak direct een notitie in je Iphone of op een andere plek. Kan in een later stadium handige informatie zijn…

TIPS bij oriëntatie op een bouwkavel:

Praat ook eens met buren of mensen die in de buurt wonen. Zij kunnen vaak iets over de historie vertellen (“vroeger liep daar een kolentreintje”) of bijvoorbeeld of er al eens eerder geinteresseerden zijn geweest (“Henk en Ina vonden het te klein omdat je 10 meter vanaf de straat moest bouwen”). Het zijn waardevolle tips die je in staat kunnen stellen om door te vragen.

Bouwrijp is een niet goed gedefinieerde term en zal uiteindelijk in goede afspraken moeten worden vastgesteld. Zo zijn er nog veel meer haken en ogen waardoor het aan te bevelen is hulp in te schakelen. 

Advies bij aankoop van een kavel of verkoop van je bestaande huis

Zoek een makelaar die je kan adviseren bij het aankopen van een kavel: Op makelaarzoeker.nl kun je eenvoudig aangeven wat je precies voor hulp verwacht van een makelaar en wat je graag zelf wilt doen. Houd in de gaten dat de makelaar is aangesloten bij een van de grote overkoepelende organisaties en ervaren is. Uiteindelijk is de klik het belangrijkste!

Leer meer bij eigen huis over bouwrijp en aandachtspunten kopen van een bouwkavel op de site van Vereniging Eigen Huis

https://www.eigenhuis.nl/huis-kopen/zelf-bouwen/individueel-een-huis-bouwen/orienteren/kavel-kopen

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.