Je huis aansluiten op de landelijke netwerken

Aanmelding nutsvoorziening

Vaak is het zo dat de aannemer (bouwer) van jouw huis, je huis als service voor jullie, aanmeldt bij de aansluiting partijen. Vaak hanteren mensen in de bouw de stelregel dat dit pas gebeurt als het huis “wind en waterdicht” is. Als dit zo is, vraag de aannemer dit dan ook snel te doen. Mocht hij het onverhoopt in alle drukte uit het oog verliezen, en je komt daardoor net uit in een onhandige vakantie periode, zit de kans er in dat de leverancier wellicht te laat is met leveren.

Tip voor het aansluiten van jouw nieuwe huis op de netwerk beheerders: je kunt het ook zélf..

Via mijn aansluitingen kun je je aanmelden bij deze netbeheerders. Mocht je er aan gaan twijfelen of de aansluitingen wel op tijd worden aangevraagd, kun je het ook zelf doen. Stem wel even met je aannemer af dat je dit gaat doen.

Eérst aanmelden netbeheerders, dan aansluiten, alvorens kpn, ziggo, eneco of andere partijen kunnen leveren.

De aannemer meldt je aan bij de netbeheerdersDaarmee is het nog lang niet geregeld!!

Dat zijn over het algemeen andere partijen dan de partij waaraan je over het algemeen je energie factuur aan betaalt. Zo is Tennet in Zuid Holland een netbeheerder (beheerder van de infrastuctuur, zeg maar de pro rail van de NS) en is Eneco een van de energie leveranciers in dit gebied. (de NS zelf)

De daadwerkelijke aansluiting van je nieuwe huis op het netwerk

Aanmelding bij de netbeheerders kan en moet vóórdat je bij je energie leverancier terecht kunt. En daar kun je beter enige tijd (zeg ruim: 3 maanden minimaal?) voor nemen. Op de aanmelding volgt namelijk pas de daadwerkelijke aansluiting: men graaft een kabel van de straat naar je huis, maakt een aansluiting in je meterkast.. De doorlooptijd van dit traject kan best wat tijd vergen: er moet misschien nog iets vooraf gecontroleerd worden, daarvoor moeten mensen worden ingepland. Los daarvan: stel dat uit controle blijkt dat een nieuwe aansluiting lastig kan worden gerealiseerd, dan moeten ze dat eerst oplossen. (Een voorbeeld: stel dat er een hoge druk gasleiding in de weg loopt, moet er een toezichthouder van iemand van het gasbedrijf aanwezig zijn).

Vervolgens plant men de monteur die de aansluiting doet, in. Vaak dragen ze in een klein team zorg voor de daadwerkelijke aansluiting. Als het moet kan het met spoed. Maar vaak kost het tijd. Houd in de gaten dat als men een aansluiting aanlegt men een geldige bouwvergunning (omgevingsvergunning) en soms nog wat andere documenten ter plekke overlegbaar moet hebben..

Wat hier boven staat moet voor zo ongeveer voor elk type aansluiting gebeuren, en vaak gebeurt dit stuk voor stuk en na elkaar: energie, gas, media (tv en internet) drinkwater en ook het riool. En dan alleen voor de netwerk beheerders. Pas daarna kan de leverancier pas leveren..

Ben je aangemeld bij de landelijke netwerk beheerders? Lees dan hier verder hoe je je energie leverancier, water en media (internet, tv en bellen) kunt regelen.

Bekijk hier aanbieders die je verder kunnen helpen

Hoe kies je de energie leverancier voor je nieuwe huis?

Hoe kies je de media (internet tv en bellen) leverancier voor je nieuwe huis?

Hoe kies je de waterleverancier voor je nieuwe huis?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.