Hoe kies je de keuken voor je nieuwe huis

Tips voor het kopen van je droom keuken.

De kosten van je keuken zijn een relatief grote post, die nog bij bouwkosten geteld moeten worden. Maar waar kun je op letten bij de aanschaf van je keuken? Stem zo vroeg mogelijk af met je aannemer i.v.m. de aansluitpunten!

Shop bij meerdere keuken aanbieders en onderhandel

Complete keukens zijn er vanaf zo’n 2000 euro, tot als je niet oppast, zo’n 50.000. Maar kijk eens goed wat een keuken echt is: licht houten materialen voor de kastjes, wat laatjes en wat apparaten. Telt dat materiaal nu werkelijk op tot al die bedragen?

Natuurlijk is een exclusieve keuken wat waard, maar stel je zoveel mogelijk op dat het eigenlijk allemaal niet zo veel om handen heeft, en onderhandel. Probeer bij meerdere partijen serieus te kijken en offerte en tekeningen te laten maken, alvorens je je koopcontract tekent: het kan je veel geld schelen. Tip: Voordat je je handtekening zet: zeg dat je het interessant vindt, maar dat  je ‘m niet neemt als hij niet binnen dat bedrag óók geplaatst wordt. Laat een stilte vallen. Wie weet gunnen ze je de plaatsingskosten: dit laten plaatsen kost soms meer dan 1000 euro.

Zoek eens een interieur of keukenbouwer op

Een interieur of keukenbouwer maakt jouw keuken specifiek op maat (en kun je eventueel ook je vaste kasten, inloopkast en andere design wensen laten maken). Hij komt met voorstellen en jij draagt jouw pinterest inspiratie aan, zo ontstaat jullie persoonlijke keuken ontwerp: uniek en specifiek voor jullie droomhuis ontworpen. Omdat deze interieur bouwer de weg weet kan hij dit wellicht beter en goedkoper maken dan menig standaard keuken, en indien niet is het in ieder geval helemaal in lijn met jullie droom..

Een eiland of langs de wand? Hoe kies je de vorm van je keuken

Een eiland keuken (in het midden staat een blok, het eiland) neemt meer ruimte in dan een keuken aan de wand of in een L vormige (hoek) opstelling.

Hoe ga je je keuken gebruiken? Vorm van de keuken volgt functie

Houd rekening met voldoende loopruimte (ca 80cm) en bedenk waar je veel zult (en graag wilt) staan: zoals bij een raam met veel licht. Laat een keuken schetsen of maak zelf een aantal verschillende schetsen. Stel je de ochtend voor: veel mensen die tegelijk bij de koelkast en koffie apparaat moeten zijn. Zit de vaatwasser toegankelijk vanaf het afruimen (de tafel) naar de kastjes (uitruimen). En hoe gaat dat s avonds: iemand kookt, en vind de rest het gezellig om daar bij te kunnen zitten (maak een zitje aan het keukenblok)? Kortom: probeer je dagelijkse leven bepalend te laten zijn voor het ontwerp.

Beoordeel je ontwerp van je keuken kritisch

Wees praktisch: 2 deurtjes tegenover elkaar kunnen dagelijks lastig worden: bijvoorbeeld als de vaatwasser precies tegenover de koelkast zit. Laat een ander er nog eens even met frisse ogen naar kijken

Stem je keukenplan zo vroeg mogelijk af met de aannemer (bouwer)

Heb je eenmaal een schets van je keuken, stem deze dan af met de aannemer: hij moet weten waar de ideale lichtpunten, afzuigkap water en afvoer moet komen. Vraag al vroeg in het bouwproces wanneer hij dit moet weten, anders gaat hij wellicht uit van een andere of standaard keuken. Een voorbeeld: stel dat de aannemer denkt dat jij ongeveer de standaard L keuken gaat nemen, dan komt de aanvoer en afvoer van water, electrische aansluitpunten allemaal aan de wand te zitten. Ze doen dit al zodra de fundering wordt geplaatst..Wil je na oplevering toch een eiland keuken, moeten al die leidingen worden verlegd (duur!) of kan dat mssn helemaal niet..zonde!

Inspiratie nodig? Doe online je inspiratie op!

Er zijn erg leuke sites waarop je veel inspiratie op kunt doen. Kijk eens op Superkeukens en vraag eens wat informatie aan. Het geeft heel goed beeld van hoe je je dagelijks gebruik van de keuken leidend kunt laten zijn in de uiteindelijke keuken. De keuken van je keuze. 

Inspiratie: Een keuken uit Duitsland

Sommige mensen zijn gecharmeerd van de kwaliteit van Duitse Keukens. Maar hoe krijg je deze netjes in Nederland bezorgd? Keukenplaats haalt ze direct van de fabriek en bezorgt ze in jouw nieuwe huis.

Bekijk hier een aantal originele aanbieders voor het inrichten van je huis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.