Waar op letten bij inrichten van je huis

Inrichten van je huis, de basisregels van goed ontwerp vorm volgt functie

Hoe leef jij? En wat betekent dat voor je inrichting en ontwerp van de ruimtes.

Probeer je bij alles voor te stellen hoe je het huis straks gaat gebruiken. Waar kom je dagelijks binnen? Werk je veel thuis en zit je dan juist graag dicht bij je gezin of juist niet? Verwacht je dat er in de toekomst mensen bij zullen komen (bijvoorbeeld je ouders), veel of juist geen loge’s? Als de was dagelijks van wasmand naar wasmachine moet, dan drogen en dan weer in een kast: waar is de plek van de wasmachine dan het beste? Op zolder of in de bijkeuken? Wetende dat die apparaten nog al lawaai maken..

Inrichten van je huis begint eigenlijk al bij de eerste schetsen van je huis: dan bepaal je immers hoe je huis t.o.v. de zon komt te staan, waar de ramen en deuren komen, en hoe de ruimtes worden. Probeer je bij alles voor te stellen hoe je de ruimtes straks gaat gebruiken.

Stap voor stap inrichten

Inrichten doe je het beste stap voor stap: leg een basis van vloer en wanden bijvoorbeeld heel strak met beperkte kleuren (of gebaseerd op een andere stijl: jouw eigen stijl. En vul die basis stap voor stap in met elementen: haard, bank, iets voor aan de muur, etc. Het idee is dat je stap voor stap het beter voor kunt stellen dan dat je alles in 1 keer probeert te bedenken. Daarbij: Is budget bepalend, focus dan in de eerste stap met name op het leggen van een goede basis: later kan bed en bank vast wel vernieuwd worden. De vloeren wordt later lastiger.

Inrichten van je nieuwe huis: de vloeren

Waar houd je samen van? Een strakke gietvloer of juist warmer hout? En vind je het mooi als de vloer over het hele oppervlak van de vloer doorloopt of juist gebroken wordt: verschillende vlakken door verschillende materialen?

Kiezen van de juiste materialen voor je vloer.

Tegels geglazuurd zijn hard en maak je makkelijk schoon: voor in de bijkeuken, hal of garage bijvoorbeeld. Hout is warm en sfeervol maar wat kwetsbaarder: moet regelmatig worden onderhouden of bijgeolied of gelakt.

Inrichten van je droomhuis: de gordijnen

Gordijnen, zoals alle grote vlakken, zijn erg impactvol op de sfeer van je huis. Kies bewust voor afwijkend krachtig en zorg dat aan de zonzijde gordijnen eventueel gebruikt kunnen worden om licht te regel in de zomer. Heb je een kleine en wil je liever niet dat deze bij het eerste ochtendgloren al wakker wordt? Denk dan aan verduistering. Gordijnen zijn een grote kostenpost op het geheel als je niet oppast. Veel mensen verkijken zich daar op. Zit je met budget kwesties kies dan voor beneden duur en zorg dat je iets koopt dat je later ook naar boven en minder gebruikte ruimtes kunt doortrekken. Start eventueel met goedkopere gordijnen boven en bij minder gebruikte ruimtes.

Bekijk hier een aantal originele aanbieders voor het inrichten van je huis

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.