Hoe kies je de energie leverancier voor jouw nieuwe huis

Aanmelding nutsvoorziening

Vaak is het zo dat de aannemer (bouwer) van jouw huis, je huis als service voor jullie, aanmeldt bij de landelijke netwerk partijen. Als dit zo is, vraag de aannemer dit dan ook snel te doen.

Eerst aanmelden netbeheerders, alvorens kpn, ziggo, eneco of andere partijen kunnen leveren.

Als de aansluiting eenmaal is gerealiseerd, kan de energiemaatschappij energie aan je gaan leveren. Maar wat ga je eigenlijk verbruiken? Hoe bepaal je welke energie leverancier voor jou goed is? Je huidige verbruik geeft geen aanknopingspunten meer: je krijgt immers een nieuw, vaak beter geïsoleerd huis. Als handvat kun je de volgende gegevens gebruiken. Voor meer detail kun je bij de vergelijkingswebsites zoals gaslicht.com.

Enpersoons huishouden (1800 kWh, 1100 m3 gas)

Tweepersoonshuishouden (2700 kWh, 1200m3 gas)

Klein gezin (4 personen) (4500 kWh, 1700m3 gas)

Wat is de goedkoopste energie leverancier?

Op Gaslicht (https://www.gaslicht.com/energievergelijker) kun je eenvoudig energie leveranciers vergelijken. Wij vinden de verschillen in prijs onderling, niet direct altijd zo groot. Als je het echt wilt weten kijk dan naar de echte gas en elektriciteitsprijzen: dus per m3 of kilowatt. Ook de leveringskosten varieren: daarmee kan bijvoorbeeld de goedkopere gasprijs weer teniet worden gedaan (en vise versa). Het lijkt er op dat ongeveer 1/3 van je energie rekening gaat zitten in elektriciteit, 2/3 in gas. Waarbij je weet dat we in Nederland “van het gas af gaan”.

In de prijs lijkt het verschil niet altijd te zitten dus. Mocht het zo zijn dat je de verschillen ook niet zo groot vindt per aanbieder, dan zijn misschien de volgende aanknopingspunten voor je interessant:

Vind je direct 100% groene stroom belangrijk (tegen concurrerende prijzen, wel met goede service) kijk dan eens bij ENGIE. Ga je echt voor voordeel en wil je ook direct bellen, internet en TV regelen: vraag dan eerst je energie aan bij OXXIO, en vraag daarna direct Internet, TV en bellen aan via OXXIO Internet en TV. Door de combinatie allebei te nemen en de stunts van OXXIO, tezamen met goede klantwaardering kom je wellicht goed uit. Wil je liever een traditionele partij die je snel te woord weet te staan en hard aan de duurzame weg timmert kun je Eneco overwegen.

Vandebron.nl vergelijkt groene energie aanbieders. Zo kun je zelf een beetje nadenken over energie en bepalen wat je belangrijk vindt. Een mooie innovatie is Power Peers: daarbij kun je zelf aangeven van wie je energie af wilt nemen (dat kan bijvoorbeeld ook van een vriend of bekende) en als je zelf teveel energie opwekt met je zonnepanelen straks.. wie weet.

Bekijk hier aanbieders die je verder kunnen helpen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.